Please leave this field empty.
Terme Selce +385 51 764 055 | Podružnica Rijeka +385 51 400 420

Blog

Stvoreni smo za kretanje

Današnji način života, nedostatak kretanja, dugotrajno sjedenje, prekomjerno korištenje računala, stres… sve su to razlozi zbog kojih je naš lokomotorni sustav sve podložniji brojnim zdravstvenim problemima
Najčešće probleme uzrokuju degenerativne reumatske bolesti koje nastaju uslijed starenja i trošenja zglobova.

Bolovi u kralježnici i zglobovima, među najčešćim su uzrocima odlaska pacijenta liječniku i gotovo nema osobe koja ih barem jedanput u životu nije osjetila. Kako starimo, ali i zbog današnjeg načina života, takve tegobe su sve češće, a degenerativne promjene kostiju i zglobova sve učestalije.
Reumatske bolesti obuhvaćaju različite tegobe i bolesti sustava za kretanje koje zahvaćaju kosti, zglobove, mišiće, tetive, ligamente.

Osim toga, mnoge se osobe rekreativno bave sportom, ali nedovoljno fizički pripremljeni.
Zbog svega toga sve je više onih kojima je neophodna stručna pomoć – pregled specijalista fizijatra-reumatologa i fizikalna terapija. Danas postoje terapije kojima možemo zaustaviti brzu progresiju bilo koje bolesti organa za kretanje, primjerice artritisa, osteoartritisa (artroze) ili osteoporoze (porozne kosti).

Osteoartritis (artroza) je degenerativna bolest zglobova, jedan je od najčešćih zdravstvenih problema i glavni razlog za ozbiljan gubitak radne sposobnosti. Može zahvatiti bilo koji zglob. Osteoartritis ne uzrokuje samo starenje već i aktivnosti koje vode trošenju i propadanju zglobne hrskavice, poput nepravilnog držanja, prevelike tjelesne težine, sportskih napora ili opterećenja na radnom mjestu. Prvi znaci su “škripanje” i bol, jutarnja zakočenost, izobličenje i zadebljanje zgloba te oštećenje zglobne funkcije.

Reumatoidni artritis je jedna od najčešćih reumatskih bolesti, od koje obolijeva 1% stanovništva, a žene tri puta češće. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest: imuni sustav gubi sposobnost razlikovanja ”stranih uljeza” od normalnih stanica u tijelu pa počinje napadati i normalne.

Ankilozantni spondilitis je kronična i često progresivna reumatska bolest koju karakteriziraju bolovi i upala zglobova kralježnice. Ona pogađa zglobove između kralježaka i sakroilijakalne zglobove (područje gdje se kralježnica spaja sa zdjelicom).

Psorijatični artritis je reumatska bolest zglobova i često je prate psorijatične kožne lezije (crvena, suha, ljuskava koža). Može zahvatiti kralježnicu, šake, ramena, laktove, stopala, koljena ili gležnjeve.

U reumatske bolesti još se ubrajaju: reumatska groznica, autoimune spondiloartropatije, psorijatični spondilitis, sistemski lupus, preklapajuće bolesti vezivnog tkiva, reumatska polimialgija, sarkoidoza, vaskulitis i dr. Osim gore navedenim bolestima, fizikalna medicina se bavi i ozljedama (traumatskim i sportskim), predoperacijskom i postoperacijskom rehabilitacijom, razvojnim bolestima lokomotornog sustava itd.
U Termama Selce primjenjuju se najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja iz područja fizikalne medicine (fizijatrije), reumatologije i rehabilitacije.

Vratite se natrag';

Newsletter

Pretplatite se na newsletter i prvi saznajte novosti, akcije i posebne ponude

Radno vrijeme

  • Ponedjeljak - petak 08:00 - 20:00
  • Subota 08:00 - 14:00
  • Nedjeljom i blagdanima po dogovoru

Kontaktirajte nas