fbpx
Terme Selce +385 51 764 055 | Podružnica Rijeka +385 51 400 420

Blog

Melazma ili hiperpigmentacija lica: Liječenje i tretmani

Termin „melazma“ koristi se za širok spektar poremećaja hiperpigmentacija lica. Čine ju smeđe-sivkaste mrlje koje se najčešće nalaze na licu i pogađaju sve tipove kože.

Melazma pogađa 90 % žena, a samo 10 % muškaraca i obično se javlja kod žena u dobi od 20. do 50. godine. Najčešće se pojavljuje kod žena tamnije puti. Pigmentacije lica negativno se odražavaju na estetiku lica, pa često imaju značajan psihološki efekt na osobu.

Uzroci melazme

Uzrok melazme, ili se ne zna, pa govorimo o nepoznatoj etiologiji, ili je uzrokovana hormonalnim promjenama. Kod većine žena razvije se u trudnoći ili neposredno nakon poroda. Do razvoja melazme dolazi zbog povišene razine ženskih spolnih hormona. Bolesti štitnjače, uzimanje kontracepcijskih pilula, lijekovi koji sadržavaju progesteron, estrogen ili lijekovi poput primjerice antikonvulziva, pogoršavaju postojeću melazmu.  Efekt melazme uvijek je dodatno pojačan pri izlaganju sunčevoj svjetlosti ili umjetnim izvorima UV zračenja ( solarij), dakle, gotovo uvijek za ljetnih mjeseci.

Tipovi melazme

Melazma nastaje radi povećanog odlaganja pigmenta melanina u epidermis, dermis, ili oboje. Melazme tako dijelimo na površinske, dubinske i kombinirani oblik melazme.

Kod površinskog tipa melazme pigment se, kako i ime govori, nalazi samo u prvom sloju kože, dok se kod dubinskog tipa nalazi samo na srednjem sloju kože. Kod kombiniranog tipa melazme, pigment se nalazi u oba sloja kože.

Za veliki broj žena melazma predstavlja estetski problem, jer odaje izgled nečistog lica. Postoje tri tipa melazme, ovisno o području lica na kojemu se nalaze, a najčešća je melazma koja se nalazi u centralnom dijelu lica.

  • Centralni dio lica – čelo, nos, obrazi i nausnica
  • Područje obraza – obrazi i nos
  • Područje donje čeljusti

Melazma na čelu- prije i nakon tretmana medical IPL aparatom

 

Kako se liječi melazma?

Kod liječenja melazme, osnovni cilj je blokirati stvaranje novog melanina i uklanjanje već postojećeg melanina u koži. Uklanjanje se vrši intenzivnim pulsnim svijetlom- Intense Pulse Light (IPL), laserskom terapijom,  kemijskim pilingom te različitim topikalnim preparatima, koji služe za izbjeljivanje kože i tako blokiraju stvaranje melanina.

Liječenje melazme najučinkovitije je ako započne savjetovanjem sa specijalistom dermatologom, a nastavi se dobrom suradnjom liječnika i pacijenta, radi odabira optimalne metode liječenja, ali i održavanja postignutih rezultata.

Autor teksta: Tea Brozičević, dr. med. spec. dermatologije i venerologije

 

Preuzmite Cjenik usluga Poliklinike Terme.

 

Naručite se već danas na besplatno dermatološko savjetovanje Tee Brozičević, dr. med. specijalistice dermatologije i venerologije

✉ info@terme-selce.hr
📱+385 (51) 764 055 (Selce)
📱+385 (51) 400 420 (Rijeka)

Vratite se natrag';

Lokacije

Terme Selce
Tel: +385 51 764 055
Podružnica Rijeka
Tel: +385 51 400 420

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak: 08:00 - 20:00
Subota 08:00 - 14:00

Newsletter

Pretplatite se na newsletter i prvi saznajte novosti, akcije i posebne ponude

Ostavite poruku