Poliklinika Terme - Selce +385 51 764 055
  Podružnica - Rijeka +385 51 400 420
  Terme - Selce d.o.o. +385 51 764 055
  ISO 9001

   Poliklinika Terme, Selce +385 51 764 055 | Poliklinika Terme – Podružnica Rijeka +385 51 400 420
   ISO 9001

   Blog

   Melazma ili hiperpigmentacija lica: Liječenje i tretmani

   Termin „melazma“ koristi se za širok spektar poremećaja hiperpigmentacija lica. Čine ju smeđe-sivkaste mrlje koje se najčešće nalaze na licu i pogađaju sve tipove kože.

   Melazma pogađa 90 % žena, a samo 10 % muškaraca i obično se javlja kod žena u dobi od 20. do 50. godine. Najčešće se pojavljuje kod žena tamnije puti. Pigmentacije lica negativno se odražavaju na estetiku lica, pa često imaju značajan psihološki efekt na osobu.

   Uzroci melazme

   Uzrok melazme, ili se ne zna, pa govorimo o nepoznatoj etiologiji, ili je uzrokovana hormonalnim promjenama. Kod većine žena razvije se u trudnoći ili neposredno nakon poroda. Do razvoja melazme dolazi zbog povišene razine ženskih spolnih hormona. Bolesti štitnjače, uzimanje kontracepcijskih pilula, lijekovi koji sadržavaju progesteron, estrogen ili lijekovi poput primjerice antikonvulziva, pogoršavaju postojeću melazmu.  Efekt melazme uvijek je dodatno pojačan pri izlaganju sunčevoj svjetlosti ili umjetnim izvorima UV zračenja ( solarij), dakle, gotovo uvijek za ljetnih mjeseci.

   Tipovi melazme

   Melazma nastaje radi povećanog odlaganja pigmenta melanina u epidermis, dermis, ili oboje. Melazme tako dijelimo na površinske, dubinske i kombinirani oblik melazme.

   Kod površinskog tipa melazme pigment se, kako i ime govori, nalazi samo u prvom sloju kože, dok se kod dubinskog tipa nalazi samo na srednjem sloju kože. Kod kombiniranog tipa melazme, pigment se nalazi u oba sloja kože.

   Za veliki broj žena melazma predstavlja estetski problem, jer odaje izgled nečistog lica. Postoje tri tipa melazme, ovisno o području lica na kojemu se nalaze, a najčešća je melazma koja se nalazi u centralnom dijelu lica.

   • Centralni dio lica – čelo, nos, obrazi i nausnica
   • Područje obraza – obrazi i nos
   • Područje donje čeljusti

   Melazma na čelu- prije i nakon tretmana medical IPL aparatom

   Kako se liječi melazma?

   Kod liječenja melazme, osnovni cilj je blokirati stvaranje novog melanina i uklanjanje već postojećeg melanina u koži. Uklanjanje se vrši intenzivnim pulsnim svijetlom- Intense Pulse Light (IPL), laserskom terapijom,  kemijskim pilingom te različitim topikalnim preparatima, koji služe za izbjeljivanje kože i tako blokiraju stvaranje melanina.

   Liječenje melazme najučinkovitije je ako započne savjetovanjem sa specijalistom dermatologom, a nastavi se dobrom suradnjom liječnika i pacijenta, radi odabira optimalne metode liječenja, ali i održavanja postignutih rezultata.

   Autor teksta: Tea Brozičević, dr. med. spec. dermatologije i venerologije

   Preuzmite Cjenik usluga Poliklinike Terme.

   Naručite se već danas na besplatno dermatološko savjetovanje Tee Brozičević, dr. med. specijalistice dermatologije i venerologije

   ✉ info@wordpress-579260-1989988.cloudwaysapps.com
   📱+385 (51) 764 055 (Selce)
   📱+385 (51) 400 420 (Rijeka)

   Vratite se natrag';

   Kontakti

   Poliklinika Terme - Selce
   Terme - Selce d.o.o.
   Tel: +385 51 764 055
   Poliklinika Terme - Podružnica Rijeka
   Tel: +385 51 400 420

   Radno vrijeme

   Ponedjeljak - petak: 08:00 - 20:00
   Subota: 08:00 - 14:00

   Newsletter

   Pretplatite se na newsletter i prvi saznajte novosti, akcije i posebne ponude


   Prijava na newsletter

   Dogovorite termin

    Želite li primati savjete i novosti iz Poliklinike Terme Selce?

    Da, želim