Poliklinika Terme - Selce +385 51 764 055
  Podružnica - Rijeka +385 51 400 420
  Terme - Selce d.o.o. +385 51 764 055
  ISO 9001

   Poliklinika Terme, Selce +385 51 764 055 | Poliklinika Terme – Podružnica Rijeka +385 51 400 420
   ISO 9001

   Novosti

   Pregled madeža dermatoskopom uz 50% popusta

   Unatoč brojnim nepoželjnim učincima sunčevih zraka, uz odgovorno ponašanje nema razloga da nam sunce ne ostane dobar prijatelj.

   Klimatska terapija

   Jeste li znali da se neke kožne bolesti značajno poboljšaju nakon umjerenog izlaganja sunčevom svjetlu? To su npr. Psoriasis vulgaris ili Dermatitis atopica, kod kojih se klinička slika značajno poboljša tijekom ljetnih mjeseci. S obzirom na vidljive promjene koje bolesnici imaju tijekom zimskih, manje osunčanih mjeseci, takvo liječenje ima i svoj službeni naziv – klimatska terapija.

   Kada sunčanje postaje rizično?

   No, mnogi su s pravom oprezni unatoč dobrobiti umjerenog izlaganja sunčevom svjetlu. Zaštiti se od izlaganja sunčevoj svjetlosti u najtoplijem dijelu dana, nije samo pametna odluka, već i nužnost, naročito kada je u pitanju vaše dijete.
   Pitanje je i kako madeži reagiraju na sunčevu svjetlost? Tea Brozičević, dr. med. spec. dermatologije i venerologije, pojašnjava nam na koji način sunce pospješuje razvoj madeža i promjena na njima.

   Štetni učinci sunčevog zračenja ne ovise samo o količini izlaganja suncu već i osjetljivosti kože pojedinca. Najosjetljivije su osobe svijetle puti, svijetlih očiju, crvene kose i pjegave kože (tip kože I i II). Te osobe nikada ne dobiju lijepu brončanu boje kože, u pravilu su sklone opekotinama od sunca.

   Kako se pravilno zaštititi?

   ‘Zlatno pravilo’ koje vrijedi za svih jest izbjegavanje izlaganja suncu između 11 i 16 sati. Za nastanak melanoma osobito je opasno izlaganje UV -zrakama u ranom djetinjstvu i adolescenciji, jer se u tom razdoblju apsorbira gotovo 80% biološki štetnog UV-zračenja.

   Imate li madeže na tijelu i licu, nemojte ići u solarij jer on na kožu djeluje još izravnije i brže od sunčevih zraka i tako povećava rizik od nastanka melanoma. Sve madeže treba zaštititi kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom koju je potrebno nanijeti 20 minuta do pola sata prije izlaganja suncu te ponovno namazati nakon svakog kupanja ili nakon dva sata.
   Bebe i djecu do 3. godine života ne smijemo izlagati direktnom suncu. Stariju djecu pak, potrebno je dodatno zaštititi kapom, sunčanim naočalama i odjećom.

   Tea Brozičević, dr. med. specijalist dermatologije i venerologije

   Koji su potencijalno opasni madeži?

   Rizik nastanka malignog melanoma se u zadnja dva desetljeća udvostručio, a sve češće se javlja i u mlađim dobnim skupinama.

    

    

   Svaka promjena boje, naglo povećanje, uzdignuće madeža ili neravnomjerna pigmentacija zahtijeva odlazak dermatologu. Preporuka je da se osobe redovito kontroliraju kod kuće, a najmanje jednom godišnje kod dermatovenerologa.

   Jednostavno pravilo kontrole madeža nazivamo ABCDE pravilom i daje nam smjernice kada treba potražiti mišljenje stručnjaka:

   A (asymmetry) – označava asimetriju promjene-što znači da madež gubi svoj pravilan okruglasti ili elipsoidni oblik

   B (border) – promatraju se rubovi koji dobivaju nazubljen ili nepravilan oblik

   C (color) – promjena boje koja je bila jednolična u različite nijanse od svijetlosmeđe do crne boje

   D (diameter) – promjer promjene koji je veći od 6 mm

   E (evolution) – iznenadan rast „mirne“ promjene

   Od 3. do 15. srpnja na pregled madeža dermatoskopom odobravamo 50% popusta. Osigurajte svoj termin pregleda, u Selcu ili u našoj Podružnici ‘Terme Rijeka’.

   Cijena pregleda madeža dermatoskopom:
   400,00 kn
   200,00 kn

   Zatražite stručni savjet dr. Tee Brozičević, spec. dermatologije i venerologije…
   ✉ info@welt.hr
   📱+385 (51) 764 055 (Selce)
   📱+385 (51) 400 420 (Rijeka)

   Vratite se natrag';

   Kontakti

   Poliklinika Terme - Selce
   Terme - Selce d.o.o.
   Tel: +385 51 764 055
   Poliklinika Terme - Podružnica Rijeka
   Tel: +385 51 400 420

   Radno vrijeme

   Ponedjeljak - petak: 08:00 - 20:00
   Subota: 08:00 - 14:00

   Newsletter

   Pretplatite se na newsletter i prvi saznajte novosti, akcije i posebne ponude


   Prijava na newsletter

   Dogovorite termin

    Želite li primati savjete i novosti iz Poliklinike Terme Selce?

    Da, želim